Kurs składa się z 30 godzin dydaktycznych (1h – 45 min).
Szkolenie trwa:
w weekendy – 4 dni, w godzinach 9:00 – 15:00
W programie m.in.:
Wprowadzenie
Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego
Podstawy fizjologii żywienia
Regulacja łaknienia
Trawienie
Strawność
Składniki pokarmowe
Woda
Energia
Przykłady wyliczeń
Czynniki wpływające na wielkości dawek
Witaminy i związki mineralne
Żywienie psów
Szczenięta i psy rosnące, psy dorosłe, suki ciężarne i karmiące, psy stare
Żywienie kotów:
Kocięta, dorosłe, stare, ciąża, laktacja
Metody karmienia psów i kotów
Pokarmy przygotowywane w domu, zasady układania diet domowych
Pokarmy surowe : dieta BARF psy i koty.
Wybrane zagadnienia z profilaktyki żywienia :
Profilaktyka otyłości, ocena kondycji masy ciała
Przewlekła choroba nerek
Choroby dolnych dróg moczowych
Problemy dermatologiczne
Choroba nowotworowa
Pacjent po zabiegach chirurgicznych i urazach, stany krytyczne
Cukrzyca
Żywienie zwierząt laboratoryjnych
Po zakończeniu szkolenia Uczestnicy kursu otrzymają od nas:
- Certyfikat ukończenia kursu dietetyki weterynaryjnej (w j. polskim oraz w j. angielskim )
- Zaświadczenie na druku MEN